Dekkers kajuit was een nostalgisch bekende en legendarische eetgelegenheid in IJmuiden ( gemeente Velsen - NH - Nederland die geëxploiteerd werd door de familie Dekkers waarin Lou, Henk, Wijnanda en Edwin allen werkten. Dekkers Kajuit werd geopend in 1967 door Burgermeester Buhrmann van de gemeente Velsen - IJmuiden -met het ophijsen van een grote Nederlandse vlag die ook voor de officiële opening van de Marktplein winkels gold. Het was een hele happening in die dagen - In 1968 overleed helaas deze zeer gerespecteerde Burgermeester van Velsen wat de familie Dekkers zeer betreurde.
De bovenkant van het restaurant werd ingericht als een kajuit van een schip met alle toebehorende attributen als een stuurwiel , visnetten, en scheepslantaarns waardoor het een speciale nostalgische sfeer kreeg. Op de vloer in het Kajuit restaurantje lag vloerbedekking waardoor mensen zich sneller thuis voelde.
In zijn roemruchte jaren bezochten vele bekende Nederlanders als Godfriet Bomans, The Golden Earings, Saskia en Serge, Martin Brozius, The Sheperds, Connie van de Bos, Helen Sheperd, Heinz Stuy, Toni Boltini, Rijk de Gooier, Johnnie Kraaykamp sr, Donna Lynton en veel andere artiesten de Kajuit.
Wanneer het kermis was op het Marktlein in IJmuiden of het circus van Toni Boltini stond er was het werkelijk een " Gekkenhuis " in de Kajuit zoals dat toen gekscherend met een grapje werd genoemd. Andere uitspraken die je regelmatig hoorde : Het is hollen of stilstaan......of het gaat spoken ( dan werd het heel erg druk ) vooral op Zaterdag en Donderdag de marktdag op het Marktplein.
In de midden jaren '70 is Dekkers Kajuit verder gegaan als v.o.f. Dekkers Kajuit met Lou en Henk Dekkers als firmanten, Lou Dekkers was oprichter.
Mede door medewerkers als de familie Appelman ( Kees, Tine, Marga,
Brigitte), Gerda Jongejeugd, Lilian Kaag, Piet de Vries, Haijo Huttinga, Aris Volkers, familie Nekkers, tante Nel ( de werkster), meneer Fiege ( de loempia man ) , Betty, Ard, ( werkte in de keuken ), Ari Hennevanger, Hannes en zijn vrouw, Kees Laan, Piet Laan, Cor Beck, en Mieke ( met wie hij later trouwde en naar Denemarken ging) de zusjes Philippo, Bert Blok, Bart ten Napel, Leen Kluft, Janine van het Fark (uit Haarlem), Mona Teelker - Kampert, de zusjes Groen, Leo de Nijs, Bob Metten en zijn vrouw, Ed Steenkisten, Gonda Heijne, Ada Rutters, Leo de Nijs, Aad van de Ree, Fia van Leeuwen, Annet Koudenburg Groen, Coby Groen en door veel niet genoemde en gerespecteerde andere medewerkers werd de Kajuit een groot succes.
Ook neven en nichten werkten soms in de zaak en zelfs buren die af en toe in vielen als noodhulp. ..........het was een andere tijd.............
Anekdotes:
Gedurende de 2 kerstdagen organiseerde Henk regelmatig optredens van beginnende zangeressen in de Kajuit en tijdens een groot feest regelde Henk dat er een band op het dak van de Kajuit ging spelen en dat werd een groot succes...het stond zwart van de mensen....totdat de Politie kwam......er was geen vergunning voor aangevraagd....in allerijl werd de burgermeester op Zaterdag opgetrommeld om alsnog een nood vergunning uit te schrijven en aldus geschiede maar wel met een pittige waarschuwing voor Henk van de Burgermeester voor de volgende keer.........
Op een avond kwam er een gast in de automatiek die zo dronken was dat hij een patatje bestelde om te ontnuchteren maar hij kon niet meer op zijn benen staan van de drank dus strompelde hij naar buiten en zag de etalage van woonwarenhuis Leo Glas waar een opgemaakt bed in stond, hij gooide een steen door het raam, kroop onder de wol en ging daar lekker slapen, de volgende ochtend maakte de politie hem wakker en op de vraag wat hij daar deed zei hij dat hij dacht dat ie thuis in zijn bed lag.
Helemaal onbekend met het organiseren van speciale atracties in IJmuiden was de familie Dekkers niet, zo liet Lou Dekkers bij de opening van zijn banketbakkerij halverwege de jaren '50 van de vorige eeuw op de Lange Nieuwstraat in IJmuiden een drommedaris uit het circus overkomen waar kinderen een klein stukje op mochten rijden.........het was een hele happening voor de kleintjes. Ovrigens opende de familie Dekkers naast de banketbakkerij naderhand de eerste automatiek in IJmuiden de oudere IJmuidenaren zullen zich dat nog herrinneren hoe ze s'nachts na het stappen nog even een kroketje of een patatje gingen halen.
In de omtrek was De Kajuit een begrip, menig jong stelletje ging in die dagen op Zaterdag avond boven in de Kajuit zitten om iets te eten en waar menige " verkering " is ontstaan.
Een bijzonder detail was de enorme verkoop van kroketten en bamiballen in de automatiek omdat deze volgens een speciale receptuur werd gemaakt, waardoor men van verre kwam om te kopen, het recept en bereidingswijze is nooit vrijgegeven. Wat ook een specialiteit was in die dagen was het cassis softijs en evenzo de orginele hotdog met een gerookt worstje en het broodje uit een oventje. Het halve kippetje werd nadat het warm was gemaakt even een paar seconden gefrituurd waardoor het knapperig werd.
Voor de jeugd was Dekkers Kajuit destijds een afspreekpunt waar ze elkaar ontmoeten.
Eind jaren '70 kocht Henk aan de kant ( dat is het ijmuidense woord voor het havengebied ) 20 internationale landen vlaggen op en hing die rondom de gehele kajuit en elke dag werden de vlaggen er af en er opgehangen......later zou Henk bij andere zaakjes die hij begon het een standaard worden om bij elk bedrijf internationale vlaggen op te hangen.....het was een vrolijk gezicht en toeristen herkenden zichzelf in hun vlag.
Dekkers Kajuit was de eerste zaak in de jaren '80 waar je onbeperkt gebakken tong met gebakken aardappeltjes of patat met gemengde sla of warme groente voor 15 gulden per persoon kon eten en dat werd gretig gedaan.
Befaamd in die dagen was het " 12 " uurtje voor 6,50 gulden wat bestond uit 3 boterhammen met kroket, kaas en ham en een kopje soep, veel mensen die in winkels of kantoren werkten en zakenlui langs de weg kwamen om die tijd langs.
De Kajuit heeft met tussenpozen 2 generaties onder de familie Dekkers bestaan te weten de jaren eind 60, 70, en'80
In de toekomst zou Henk Dekkers nog 6 verschillende bedrijfjes beginnen, een aantal CD albums zingen en optredens doen, 2 gedichten overdenk boekjes schrijven, en schilderijen maken. Een geruime tijd geleden is Henk gestopt met live optredens.
In 2024 is Henk Dekkers, zijn uitvoering van Riders On The Storm 1,1 miljoen keer afgespeeld op YouTube Music, hier zijn screenshots zijn gemaakt en bewaard.
De schilderijen van Henk zijn totaal tussen 2016 en 2024 3,6 miljoen keer bekeken op Google+ en X (het voormalige Twitter) , ook hier zijn screenshots van gemaakt en bewaard.
Vanaf 1992 staat er een gedenkteken in het park Beeckestijn van Natuurmonumenten van, over en met Henk Dekkers over de aarde en de natuur en het lot van het natuurvolk de native Americans.
( 1e foto onder : De bar van Dekkers Kajuit na de verbouwing )
( 2e foto onder : Orginele sticker in goud zwart van Dekkers Kajuit in 1979 met de afmeting 10 bij 7 cm )
Voormalig live optreden van Henk Dekkers
Screenshot van YouTube Music van
Riders on the storm waar in Henk
1 miljoen keer werd afgespeeld 2024
My Way en Something
Zingt van zijn CD album.
Olieverf schilderij
Van Henk Dekkers
Titel : Thunderbirth
Officieel uitgegeven boekje met de
titel : Running Wolf Spreekt geschreven
door Henk Dekkers.
Categorie : Overdenkingen
Boekje deel 1 en deel 2 werd
gedistribueerd in winkels en
bibliotheken.